Türk-İş’in, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki eder değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay yaptığı “Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması”nın Şubat 2022 sonuçları açıklandı. Araştırmaya göre, bu ay 4 benlik ailenin “açlık sınırı” 4 bin 553 lira,”yoksulluk sınırı” 15 bin 140 lira hesaplandı. Bekar bir çalışanın “yaşama maliyeti” ise aylık 5 bin 970 lira oldu. Ankara’da yaşayan 4 benlik ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı, bir önceki aya göre yüzde 7,12 artarken son 12 ay itibarıyla artış oranı yüzde 66,38 olarak hesaplandı.
Süt, peynir ve yoğurt fiyatlarında KDV indirimiyle fiyatlarda gerileme oldu. Market markalı ürünlerde ilave indirimler olduğu gözlemlenirken, sütlerdeki yağ oranı yüzde 3,3’lerden yüzde 2,5 seviyesine geriledi.
Dana kıyma, kuşbaşı ve kuzu kuşbaşında KDV indirimi etkisiyle eder düşüşleri yaşanırken, balık fiyatları sabit kaldı. Tavuktaki eder düşüşü ise yüzde 7’den az oldu. Yumurta fiyatında yüzde 7’nin üzerinde hızlı bir yükseliş gözlemlendi. Yeşil mercimekte fiyat, KDV indiriminden de yüksek oldu. Kırmızı mercimeğin fiyatı düşerken, nohut ve kuru fasulye fiyatlarında yüzde 7’nin altında eder artışı yaşandı. Bazı bakliyat markaları maliyetleri düşürmek amacıyla ambalajlarını daha ince bir malzemeyle değiştirdi.
Ekmek fiyatında bu ay bir değişim gözlemlenmedi. Bu harcama grubunda yer meydan gıda kalemlerinden bulgur ve pirinçte eder yüzde 7’den az, un fiyatı yüzde 7’den fazla arttı, irmik ve makarna fiyatında azalış tespit edildi.
Semt pazarlarında maydanoz 3 liraya, kıvırcık 8 liraya, yeşil soğanın kilogramı 12 liraya, sera ürünlerinden salatalık ve domatesin fiyatı 15 liraya yükseldi. Patlıcan, kabak, biber 20 liradan satılırken sadece havuç ve balkabağının fiyatı sabit kaldı. Sebzelerin ortalama kilogram fiyatı 10,74 lira oldu.
Portakal ve mandalina fiyatları sabit kalırken semt pazarlarında en fazla tercih edilen öbür tüm meyvelerde fiyatlar arttı. Meyvelerin ortalama kilogram fiyatı 10,38 liraya ulaştı. Fiyatı düşen sebze ve meyve olmadı.
Ayçiçek yağı ve tereyağının fiyatları düşerken, zeytinyağı ve margarinin fiyatı yüzde 7’den az düşüş gördü. Siyah ve yeşil zeytin, reçel ve pekmez fiyatı KDV indiriminden daha fazla arttı. Tuz, ıhlamur, çaydaki düşüş ise yüzde 7’den az oldu.
AA / Orhan Onur Gemici – Ekonomi
GÜNDEM
03 Haziran 2023SPOR
03 Haziran 2023GÜNDEM
03 Haziran 2023SPOR
03 Haziran 2023SPOR
03 Haziran 2023GÜNDEM
03 Haziran 2023GÜNDEM
03 Haziran 2023